Isolatietips voor verbouwers

Wat je moet weten als je je woning goed wil isoleren
Lekker warm in de winter, zalig fris in de zomer: in een goed geïsoleerde woning heb je nooit te klagen over de binnentemperatuur. Bovendien is een stevige laag isolatie onmisbaar als je voordelig wil verwarmen en talloze euro's op je energiefactuur wil besparen. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je er dan aan? Het goede nieuws: isoleren kan je leren. Ontdek alles wat je moet weten!

Maak een prioriteitenlijstje

Wil je je isolatiebudget efficiënt besteden, houd er dan rekening mee dat er op sommige plaatsen in je woning meer warmte verloren kan gaan dan op andere. Je dak zou bovenaan je lijstje moeten staan: hier is een gebrek aan isolatie verantwoordelijk voor ongeveer 30% van het warmteverlies in je woning. Pak daarna ook je muren (20%) en je ramen (15%) aan. Je vloer isoleren is altijd een goed idee, en is zeker een must wanneer je vloerverwarming voorziet.

Totaal verbouwen

Bij de bouw van een woning vinden de isolatiewerken doorgaans plaats tijdens de ruwbouwfase. Toch betekent dat niet dat de isolatie van een bestaande woning altijd is wat ze moet zijn. Ga je een woning verbouwen die ouder is dan 1990, check dan of er ruimte is voor verbetering: de normen van toen zijn intussen sterk verouderd. Als je woning na 1920 gebouwd werd, is de kans groot dat er spouwmuren zijn. Ga zeker na of deze voldoende geïsoleerd zijn of eventueel opgevuld kunnen worden en schakel indien nodig een professional in.

Zo kies je je materiaal

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer bij de zoektocht naar het ideale isolatiemateriaal. Maar als het een troost mag zijn, je kan moeilijk een slechte keuze maken. Stuk voor stuk doen al die materialen wat ze moeten doen: isoleren! Hoe goed ze daarin zijn, kan je het best afleiden uit de lambdawaarde. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal zal isoleren. Wel zijn er nog voor- en nadelen op andere vlakken. De belangrijkste factoren die je keuze zullen beïnvloeden? Kijk naar vochtgevoeligheid, brandveiligheid, duurzaamheid, plaatsingsgemak en de akoestische prestaties van het materiaal.

Ja, het zit hem ook in de details

Is heel je huis van top tot teen geïsoleerd? Juich nog niet te vroeg: zelfs de allerkleinste kieren, spleten en gaatjes kunnen warmteverliezen veroorzaken. Zorg dan ook dat je isolatie overal netjes op elkaar aansluit. Om koudebruggen op te sporen, kan je gebruikmaken van een warmtecamera. Zo'n camera geeft heel nauwkeurig aan welke plaatsen in huis gebreken vertonen op vlak van isolatie. De kans is groot dat je de tochtgaten kan dichten met isolatiestrips of een tochtklep. En ziezo, you're good to go!

Inspiratie

E-peil
Less is more
30 januari 2019
Duurzaam wonen
Vind jouw interieurstijl
Doe de test
Bouwplannen?
Kies je verwarming met dit stappenplan
16 mei 2019
Nieuwbouw
Moet je vloerverwarming ontluchten?
Onderhoud bij vloerverwarming
16 december 2019
Vloerverwarming
Interview
met een tevreden Radson klant
5 februari 2019
Interview
Graden geluk
De ideale temperatuur voor elk plekje in huis
30 januari 2019
Warmtearchitectuur